Metody - Protilátky proti deamidovanému gliadinu IgG, IgA
Popis analytu | Gliadin je bílkovina, která je frakcí lepku (směs proteinů tvořících součást zrn některých obilnin - např.pšenice, žito, ječmen). Předpokládá se, že nativní gliadinové peptidy jsou ve střevě selektivně deamidovány enzymem tkáňovou transglutaminázou. Selektivní deamidace zvyšuje antigenicitu peptidů a vyvolává tvorbu vysoce specifických protilátek jak ve třídě IgA, tak IgG u pacientů s celiakií. |
---|---|
Popis metody | ELISA v mikrotitračních destičkách s kolorimetrickou detekcí na analyzátoru. |
Klinický význam stanovení | Protilátky proti nativním gliadinu vykazují velmi nízkou specificitu v diagnostice celiakie. Naproti tomu protilátky proti deamidovaným gliadinovým peptidům jsou vysoce specifické, podle dosavadních studií srovnatelně senzitivní jako vyšetření protilátek proti tTg a proti endomysiu ve třídě IgA. Výhodou je ovšem vysoká specificita a senzitivita i ve třídě IgG, která umožňuje tímto testem diagnostikovat a sledovat IgA deficitní pacienty. |
Odběr - materiál |
Zkumavka: Červená zkumavka s gelem |
MUDr. Martin Liška