Metody - Protilátky proti deamidovanému gliadinu IgG, IgA

Popis analytu Gliadin je bílkovina, která je frakcí lepku (směs proteinů tvořících součást zrn některých obilnin - např.pšenice, žito, ječmen). Předpokládá se, že nativní gliadinové peptidy jsou ve střevě selektivně deamidovány enzymem tkáňovou transglutaminázou. Selektivní deamidace zvyšuje antigenicitu peptidů a vyvolává tvorbu vysoce specifických protilátek jak ve třídě IgA, tak IgG u pacientů s celiakií.
Popis metody ELISA v mikrotitračních destičkách s kolorimetrickou detekcí na analyzátoru.
Klinický význam stanovení Protilátky proti nativním gliadinu vykazují velmi nízkou specificitu v diagnostice celiakie. Naproti tomu protilátky proti deamidovaným gliadinovým peptidům jsou vysoce specifické, podle dosavadních studií srovnatelně senzitivní jako vyšetření protilátek proti tTg a proti endomysiu ve třídě IgA. Výhodou je ovšem vysoká specificita a senzitivita i ve třídě IgG, která umožňuje tímto testem diagnostikovat a sledovat IgA deficitní pacienty.
Odběr - materiál
  • Při uskladnění v lednici lze vzorek zpracovat druhý den po odběru.
  • Lze zpracovat i odsáté sérum - vzorky skladované 3 dny při teplotě +2 až +8 °C nebo zamražené při teplotě pod -20 °C pro delší uchování, pokud jsou zamraženy do 24 hodin po odběru a je zabráněno jejich opakovanému rozmrazování

Zkumavka: Červená zkumavka s gelem

MUDr. Martin Liška